Raymon Karavla

https://werkenaanbrandveiligheid.nl/wp-content/uploads/2022/05/Raymon_Karavla-.jpeg

Inbedrijfsteller/Servicemonteur

Mijn naam is Raymon Karavla, 34 jaar. Sinds drie jaar ben ik Inbedrijfsteller/Servicemonteur bij FireX. Ik vertel je graag hoe er hier een nieuwe wereld voor me open ging.

Elke dag houd ik me bij FireX bezig met het inbedrijfstellen van brandmeldinstallaties. Dat betekent dat ik installaties via de computer programmeer en test. Erg leuk om te doen. Verder los ik storingen op en ga ik op pad om brandmeldinstallaties conform de wettelijke normen te onderhouden en te testen. Ook verricht ik de bijbehorende metingen, test ik sturingen en vervang ik vervuilde melders. Op grote projecten werk ik veelvuldig samen met collega’s, op kleine projecten, bijvoorbeeld een schooltje, werk ik vaak alleen.

‘Altijd blijven nadenken’
Persoonlijk vind ik hele grote installaties het leukst om aan te werken. Gelukkig hebben we die veel! Zo hebben we gewerkt in veel datacenters, in grote ziekenhuizen en in bijvoorbeeld het gemeentehuis in Tilburg. Mooie projecten waar heel veel techniek in zit, prachtig. Je beseft dan dat er in zulke gebouwen niks mis mag gaan als het over brandveiligheid gaat. Want dat heeft enorme consequenties. Je moet dus altijd blijven nadenken.

Sprong in het diepe
Dat ik bij FireX terecht kwam, is eigenlijk toeval. Ik werkte drie jaar geleden nog als telecommonteur bij een ander bedrijf en moest destijds een storing oplossen bij Daniel Welles thuis. Hij is Hoofd Bedrijfsbureau van FireX. We raakten aan de praat en hij stelde voor om een keer in gesprek te gaan met FireX. Dit bedrijf kende ik nog niet. Ook de branche was voor mij helemaal nieuw. Toch besloot ik ervoor te gáán. Enerzijds was ik wel toe aan iets nieuws, anderzijds sprak de variatie me heel erg aan. Projectleiders vertelden me bijvoorbeeld dat je op heel veel verschillende plekken komt met altijd weer verschillende installaties. Ook gaven ze aan dat je volop leer- en doorgroeimogelijkheden hebt bij FireX. Ik dacht: ‘wie niet waagt, wie niet wint’ en heb mijn handtekening onder mijn arbeidscontract gezet.

Meelopen en opleidingen volgen
Eenmaal aan de slag bij FireX ben ik thuis veel gaan oefenen met programmeren zodat ik dat snel onder de knie zou krijgen. Verder heb ik gevraagd of ik mijn eerste periode op de montageafdeling mocht doorbrengen. Zo kon ik de brandmeldinstallaties leren kennen. Dat was geen probleem. Ik liep mee met een ervaren monteur en ontdekte hoe een installatie vanaf nul wordt opgebouwd tot de inbedrijfstelling daarvan. Ondertussen volgde ik een opleiding installatiedeskundige brandmeldinstallaties. Na drie maanden behaalde ik het bijbehorende certificaat en kon ik vrij snel zelf aan de slag. Later heb ik ook nog de opleiding onderhoudsdeskundige gevolgd en op dit moment ben ik bezig met de opleiding projecteringsdeskundige. Ik heb gemerkt dat de kansen om jezelf te ontwikkelen hier erg groot zijn. Nu we onderdeel zijn van Kuijpers zijn de carrièremogelijkheden nóg groter geworden. Als je maar inzet toont en gedreven en leergierig bent. Voor mezelf zie ik misschien wel een toekomst weggelegd als servicecoördinator of projectleider. Maar op dit moment vind ik het inbedrijfstellen ook nog heel erg leuk.

Uitdagende situaties
Alles wat je al doende of tijdens een opleiding leert, kun je bij FireX meteen in de praktijk brengen. Die praktijk vind ik ontzettend afwisselend: we werken landelijk dus we komen dagelijks op allerlei verschillende locaties. Ook de situaties zijn steeds anders. De ene keer gaat het om een complexe storing. De andere keer om de inbedrijfstelling van een brandmeldinstallatie in een pand van tien verdiepingen. Daar kom ik dan binnen met een bos kabels om te zorgen dat die installatie in het héle gebouw goed en veilig gaat functioneren. Ingewikkeld? Ja, maar ook veelzijdig en uitdagend.

‘Iedereen kent elkaar’
Prettig aan FireX is ook de fijne werksfeer en het persoonlijke contact met collega’s. Iedereen staat voor je klaar om je te helpen, of het nou gaat om iets vakinhoudelijks of om iets anders. FireX mag dan onderdeel zijn van het grote Kuijpers, de lijntjes tussen alle collega’s onderling zijn heel kort en iedereen kent elkaar. In mijn functie heb ik ook veel contact met externe partijen en natuurlijk met de klant op de locaties. Vooral met klanten waar je maandelijks over de vloer komt om de installaties te beheren, creëer je een band. Terugkijkend op mijn eerste drie jaar bij FireX ben ik blij dat ik hier werk. FireX is een goede werkgever, de beste die ik ooit heb gehad. Daarnaast ben ik trots op de positie die we in de markt hebben: ik merk elke dag dat FireX in Nederland écht een specialist in branddetectie is.

Met hartelijke groet,

Raymon Karavla